Boomkorvisserij


Een boomkor.
© http://www.frs-scotland.gov.uk/FRS.Web/Delivery/display_standalone.aspx?contentid=727

Een boomkor is een bodemnet dat heel geschikt is voor het vangen van platvissen en garnalen. Het net wordt horizontaal opengehouden door een stalen buis, de boom of korrestok, die aan beide uiteinden ondersteund wordt door de korijzers of sloffen die over de zeebodem slepen. De korrestok kan tot 12 meter lang zijn.


Schematische tekening van een boomkor, met de correcte benamingen.
© Hans Polet, Departement Zeevisserij
Het net bestaat uit een bovenzijde of rug, een onderzijde of buik, twee kleine zijpanelen of spieën en een kuil, waarin de gevangen vissen zich verzamelen.

De buik van het net is aan de voorzijde uitgesneden in een boog en wordt begrensd door de bollenpees. Deze bollenpees zorgt ervoor dat het net constant in contact is met de bodem zodat de vissen niet onder het net kunnen ontsnappen. Om dit contact met de bodem te behouden moet de bollenpees voldoende zwaar zijn.

Om platvissen te kunnen vangen, moeten ze eerst vanop de bodem verjaagd worden. Hiervoor worden in de netopeningen kettingen aangebracht die over de bodem slepen. Deze kettingen worden ook wel ‘wekkers’ genoemd. De boomkor met wekkers wordt hoofdzakelijk gebruikt op zandgronden zonder stenen.

Een boomkorvaartuig of bokker sleept twee boomkorren over de zeebodem door middel van twee bokken of gieken.


Een schip dat een boomkor voortrekt over de zeebodem.
© Hans Polet, Departement Zeevisserij